9 december 2017

Dashl Feature x Tuva Palm

För snart 20 år sedan satt Tuva Palm med KTH:s kursutbud och valde den utbildningen som var allra mest utmanande. Som grädde på moset, läste hon även nationalekonomi, företagsekonomi och senare industriell ekonomi, parallellt med studierna till civilingenjör i datateknik. Eftersom resten av klassen redan kunde programmera, var det något hon själv behövde lära sig snabbt. Läs mer om den berömda lappen här.

I dag har Tuva titeln som CTO och CPO på Nordnet bank och sitter i styrelsen för Lunar Way, en dansk neo-bank som snart kommer släppa sin banking app i Sverige. Dessutom leder hon STHLM TECH tillsammans med Tyler Crowley. Tidigare har Tuva varit produktchef på Klarna och chef på Oracle.

Hos Tuva finns en tydlig tävlingsinstinkt och en enorm kapacitet för att lära sig och göra många saker samtidigt. Hon är en riktig superkraft som göder oss med inspiration.

Vilka är dina styrkor i ditt arbete?

Min främsta styrka är min ambition och drivkraft. Tack vare den har jag hittat något roligt att jobba med och det måste man om man vill göra någon form av karriär. Jag har alltid haft en vilja att förbättra och skapa mätbara resultat, vilket har tagit mig någonstans. Dessutom har jag i kombination med det en prestigelöshet och ett lugn där jag vågat lära mig av mina misstag. Det låter enkelt men i praktiken är det väldigt svårt. Alla misslyckas någon gång och beroende på hur vi agerar på det, definieras vilja vi är och hur långt vi går.

Tack vare mina ambition och drivkraft, har jag också vågat värdesätta livet. När mina barn var små fick de stå i centrum och ta mer tid. Är det stökigt hemma kan jag strunta i städa och tända några ljus istället. Jag fokuserar på något annat än att min hem ska se ut som ett inredningsmagasin. Det gäller att hitta vad som är viktigt, och roligt, just nu, och låta det få ta tid.

Tuva_8

Vad skulle du säga till en kvinna som är nyfiken på att ta sig in i tech men inte alls är techig?

Först skulle jag uppmana kvinnan att inte vara rädd att lära sig teknik, det är skitkul! Sedan skulle jag uppmana henne att aldrig någonsin känna att hon behöver vara techig för att göra något tekniskt eller skapa magiska produkter. Det är bara en gammaldags fördom!

Det behövs flera olika perspektiv för att skapa en bra produkt. Mångfald ger bättre förutsättningar för innovation. Det finns ett stort behov av att brygga mellan; problem och lösning, kundens- och organisationens behov, samt mellan teknik och affär. För att skapa bra produkter och bra lösningar, krävs flera olika perspektiv. Skulle alla som byggde produkter alla var stöpta ur samma form skulle vi aldrig ha sett produkter som Facebook, Spotify eller Uber.

Hur gör du för att stärka dig själv och utvecklas?

Jag har byggt upp ett fantastiskt nätverk av både före detta kollegor, medarbetare, chefer som jag fastnat för genom åren och har en livslång stark relation med i dag. Vi är bollplank, stärker varandra, lär av varandra och vi rekryterar varandra om vartannat. Det är bättre än alla skolor i världen. Sedan utvecklas jag genom att våga, genom att testa, göra misstag och lära mig. Jag läser en del, ser en del TED talks, men inga teorier i världen går upp mot det man upplever själv och ser resultat av i praktiken.

tuva_palm_nordnet_dashl_intervju

Du nämner ofta team och vikten av ett fantastiskt team för framgång.
Hur gör du för att bygga och upprätthålla ett bra team?

Utmaningen är att få teamet att förstå att de faktiskt är en del av ett team. Med det kommer dels rättigheter; du får vara med och påverka vad vi jobbar på, hur vi jobbar, att vi jobbar på rätt saker. Men det innebär samtidigt skyldigheter att vara en del av ett team; du måste vara med och påverka, du måste eskalera om vi jobbar på fel saker eller riskerar att inte leverera i tid.

Först brukar det kännas ovant, men när det väl kommer på plats blir det som ett oljat maskineri av kreativitet där medarbetarna trivs, känner sig stolta och har ett ägarskap över sina produktområden. Det är sjukt kul att se! Vi har just nått den där magiska fasen på Nordnet och jag är så vansinnigt stolt över teamet. De har snabbare än något annat team jag tagit över transformerats i ultra speed och bygger nu produkter i fintechs framkant.

Hur ser dina skönhetsrutiner ut och hur lyckas du få in dem i ditt schema?

Alla som jobbar med mig vet att det inte går att få in de där berömda rutinerna alla gånger, som ensamstående mamma med två executive-positioner, tre styrelsepositioner och host av STHLM TECH så finns det ju ganska många mornar man kommer till jobbet med håret på ända och mascara på kinden. Det går inte att alltid vara på topp, på alla fronter, vid alla tillfällen – men det är ok! Jag tar igen det på andra områden och vad gäller skönheten; vid andra tillfällen. Jag har lyxen att kunna satsa på bra produkter och har råd att köpa med peeling och ansiktsmask från hudterapeuten för att använda hemma när jag har tid. Det går att ha hårinpackning samtidigt som man har ett telefonmöte, just saying…

Kan du tipsa om 3 produkter som räddar dig?

Elixir är en isländsk hudvårdsserie, jag hade dött utan den! Jag använder deras Niactil 4% både som serum och kräm, den ger silkeslen hy. Sedan stärker jag upp med deras kemiska peeling, Elixir pads 20% någon gång i veckan. Jätteenkelt och magiskt resultat.

Kollage_Tuva_produkter

1. Elixir Cosmeceuticals Niactil 4%  
2. Elixir Cosmeceuticals Elixir Pads 20%
3. Elixir Cosmeceuticals Sulfactil 

I början använde jag dessutom deras Elixir Sulfactil mot finnar, den luktade gamla ägg men herregud vilken effekt, varenda pormask försvann inom några veckor. Jag har lidit av acne och finnar i 25 år och verkligen provat allt. Jag gick till dyra hudläkare och prövade dyra metoder och starka mediciner. En extremt trevlig bieffekt av Elixir Sulfactil är mindre rynkor och åldersfläckar.

Jag har använt den i några år nu och kommer aldrig sluta! En bra hy är ju tyvärr lite som att vara vältränad, det räcker inte med att gå till gymmet en gång och förvänta sig sexpack och deffade triceps.

Dela

Tillbaka till Dashl Edit

chevron_left