10 februari 2018

Dashl Feature x Andjela Kusmuk

Den här veckan pratar vi med Andjela Kusmuk, en otroligt inspirerande och spännande personlighet som drivs av teknik, e-sport och företagande.  Andjela driver också företaget CO-OP som är en hub dedikerad till e-sport. Där samlas bland annat professionella gamers, etablerade företag och entreprenörer, för att dra nytta av varandras expertområden när man behöver andra resurser än vad som finns inom bolaget. Affärsmodellen byggs på att samarbetet ska underlätta och bidra till lönsamhet för alla.

Hur fick du upp intresset för gaming? 

Gaming har alltid funnits i mitt liv. Som liten tyckte jag det var svårt med de sociala bitarna men jag gillade problemlösning och pussel därför sökte mig ofta till olika typer av spel. Senare genom online gaming och LAN blev jag med tiden allt bättre på att socialisera IRL ”in real life”.Det blev också ett forum där det blev naturligt för mig att våga kommunicera naturligt. Det är många som träffar mig idag som inte kan första att jag någonsin varit en blyg ensamvarg.

I en av dina krönikor skriver du att att fler tjejer borde spela dataspel, annars behåller män makten. Vad har du för tips till kvinnor som inte har någon techbakgrund men gärna vill ta sig in i techbranschen?

Det är viktigt att tjejer vågar testa och att bygga upp ett intresse för teknik och gaming. När tjejer ber om teknisk hjälp be då en annan kvinna istället för en man, man förutsätter ofta att män är bättre på teknik. Vi är många som aktivt kämpar för att få in fler kvinnor i tech- och gamingbranschen. Det är alltid lättare om det finns ett genuint intresse från början. Vi tjejer kan tillsammans hjälpa varandra in i techbranschen och göra teknikvärlden ännu bättre.

Andjela igen

Du har tidigare skrivit i en krönika i Breakit om hur viktigt det är att föräldrar engagerar sina döttrar i gaming och teknik redan vid en ung ålder. Hur tror du det kan bidra i längden till ökad jämställdhet bland män och kvinnor inom techbranschen?

Det är viktigt att tjejer redan som små får upp ögonen för det roliga och utmanande med teknik och gaming. Jag tycker det är viktigt att uppmuntra tjejer redan som små att lösa tekniska problem och visa dem att de kan själva.

Om teknik är en naturlig del i livet sedan flickorna är små så blir det lättare att senare välja studier med teknisk inriktning för att efter studierna kunna utvecklas och ta ledande positioner i näringslivet. Jag ser många yngre tjejer som fortfarande kämpar med att förstå sin plats i jämställdhetsdebatten. Det är inte ovanligt att man grupperar in sig själv med män genom att gruppera ut andra kvinnor. Det kan vara i stil med att man säger “jag är inte som andra tjejer, de är så dramatiska och känsliga” eller “jag har nästan inga tjejkompisar” – sånt smärtar mig extra, för jag brukade vara en sån tjej. Jag hoppas att vi tillsammans kan skapa förutsättningar för att tjejer ska känna sig stolta över att vara just tjejer, inte se det som en nackdel att ha drag som de karaktäriserar som kvinnliga.

Hur ska man som förälder veta när gaming upphör att vara ren underhållning och övergår till ett faktiskt problem?

Istället för att vara negativ till att barnen spelar kan man sätta sig och spela med dem och se det utifrån deras perspektiv. Man behöver vara engagerad men också sätta tydliga gränser. Barn behöver veta vad som gäller och förstå när det räcker. Ibland verkar det som att en del föräldrar tror sig göra sina barn en tjänst genom att vara mer som en kompis – eller ännu värre en auktoritär förmyndare. Våra barn är mycket smartare än vi ger dem cred för, därför kan man föra rationella, logiska och tydliga samtal med sina barn kring gaming. Hur länge är det rimligt att spela under en dag? Och vad gör man i utbyte för spelandet (exempelvis en timme utomhus med fysisk aktivitet mot en timme online).

Jag tror att om man är engagerad som förälder och försöker förstå det positiva i spelandet så kommer barnen själva att våga ta upp om de känner att de tex blir dåligt bemötta online eller om det känns som att spelandet har tagit över kontrollen. Det handlar om att bygga en genuin relation mellan förälder och barn baserat på tillit och omtanke. Inte ”tvinga” barnen in i en lärande och följande position, utan lita på att de förstår saker och klarar ev dem.

Som en skönhetstjänst så undrar vi om din dagliga skönhetsrutin. Vilka produkter kan du inte leva utan?

Min skönhetsrutin är något som kommit in väldigt sent i mitt liv (förut sminkade jag mig enbart om jag blev sminkad för en plåtning eller visning). Men idag älskar jag verkligen den tiden jag får innan jag går och lägger mig eller när jag ska göra mig iordning på morgonen.

Mina favoritprodukter är Elizabeth Ardens PRO Cellular Recovery Serum men jag använder också Elizabeth Arden PRO Skin Perfecting Peel Pads. Jag varierar min makeup beroende på dag och humör, jag tycker också mycket om min BB creme (Clinique Age Defense) som jag nästan använder dagligen. Ibland använder jag The Balms Bahama Mama som contouring tillsammans med Beccas Champagne Pop.

1. Elizabeth Arden PRO Cellular Recovery Serum

2. Elizabeth Arden PRO Skin Perfecting Peel Pads

3. Clinique Age Defense (BB creme)

Andjela

 

Vilken annan person skulle du vilja att vi pratade med och varför?

Angelica Nyqvist tycker jag att ni ska intervjua. Hon är miljöexperten som blev youtube-stjärna och driver sin kanal inom skönhet. Hon är en god vän till mig och numera är hon också min personliga beauty-guru. Hon var tex. den som lärde mig vad en highlighter är.

 

 

Dela

Tillbaka till Dashl Edit

chevron_left