4 juni 2018

Dashl Feature x Martina Engwall

Martina Engwall osar entreprenörsanda och beskriver sig själv vara driven av naturen. Hon är den hårt arbetande millennialen som var med och byggde upp Daniel Wellington internationellt och när DW var på topp, valde hon att testa vingarna på NA-KD. Idag driver hon varumärket Stay In Place som köpts upp av Röhnisch och efter ett antal år i vila ska Stay in Place lanseras på nytt! Vi på Dashl är sjukt nyfikna på Martinas framgångar och vad det är som driver henne framåt.

martina2

Hej Martina, berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag växte upp i en liten skärgårdskommun i Östergötland och trots att det fortfarande är en av de bästa platserna på jorden, insåg jag ganska snabbt att jag inte ville fastna där. Jag skippade den enda gymnasieskolan i närheten och pendlade till en större stad för att plugga gymnasiet. Därefter flyttade jag vidare till Uppsala där jag var inställd på att läsa till psykolog. Det slutade med 5 års studier i psykologi, ekonomi och ledarskap. Jag var extremt sugen på arbetslivet efter studierna och när jag träffade Filip Tysander, som grundade Daniel Wellington, på en lunch verkade det självklart att hoppa på, det då nystartade, klockföretaget och bli en av de första i teamet. Tiden på DW var ett fantastisk första jobb som har gett mig kontakter över hela världen, lärt mig mycket om att driva bolag, jobba stenhårt och att göra mycket av ganska lite. Allt detta har jag haft stor nytta av i mina senare roller.

Emellan jobb, resande och träning (i måttlig mängd) älskar jag att måla och skriva, jag har skrivit dagbok regelbundet sedan jag var 6 år. Det kanske blir till en bok en vacker dag 🙂

martina-2

Du började på DW som Human Resource Coordinator, blev senare Key Account Manager och även ansvarig över Travel Retail. Du tog då in DW på duty free samt flygplatser och detta inom loppet av bara 2 år. Grymt! Du känns som en person som gillar att utmana dig själv och är väldigt målmedveten. Vad sporrar dig? 

Jag är absolut en tävlingsmänniska. Inte världens bästa egenskap när man tar fram sällskapsspelen hemma – men i arbetslivet har det hjälp mig mycket. Jag tycker om att vända ett till synes hopplöst läge till framgång, är kunskapstörstig och dyker gärna in i sådant som jag kan ganska lite om. Jag gillar att ha mål och jobba emot dem. 

När DW är på topp väljer du att gå vidare till NA-KD för att sedan satsa allt på Stay In Place. Har du några tips till andra som känner att de vill vidare i karriären men inte riktigt vågar ta steget från sin nuvarande arbetsplats? 

När jag lämnade min roll på Daniel Wellington hade min enhet initierat samarbeten med så gott som alla partners i reseindustrin. Det som återstod var att förvalta och fortsätta växa med fler POS (point of sale), större sortiment etc. Jag var sugen på att ta mig an nästa utmaning. Jag tror att man ska börja fundera på en förändring när det börjar kännas bekvämt i tillvaron. Innan förändringsrädslan växt sig alltför stor är det dags att kasta sig ut. Det är när det känns läskigt som man växer som mest! Jag hade inte signat något nytt jobb varken när jag slutade på Daniel Wellington eller NA-KD men jag litade på min magkänsla. Mina bästa tips är nog just det; lita på magkänslan, våga ta klivet samt att omge sig med personer/ett nätverk som kan stötta och ge ärlig input på vägen.

 

martina-3

Start-ups är inte alltid stadiga och det är alltid en risk man tar när man påbörjar en resa med att starta eget eller att jobba för företag som är nya. Trots detta verkar det som att du brinner för att jobba med startups. Varför gör du det? 

Jag tycker att man ska vara medveten om vilka risker som finns vare sig man ska starta bolag eller börja jobba på ett start-up bolag. Det är viktigt att vara påläst och införstådd med vilka villkor som gäller oavsett vilket jobb man hoppar på. För mig har start-ups passat väldigt bra! Jag är en generalist och gillar att trolla med knäna för att nå goda resultat med begränsade resurser. På start-ups har jag fått chansen att arbeta i breda roller, ta stort ansvar, få insikt i varje steg av att driva bolag och dessutom kunnat ”hoppa förbi” några av de traditionella karriärsteg som normalt tillämpas på större bolag (ett visst antal års erfarenhet, en viss utbildning eller liknande). Högt tempo, ägandeskap och goda möjligheter att växa inom bolaget tilltalar mig.

Berätta om Stay In Place, och varför du valde att börja jobba med företaget som lanserade den första sport bh:n någonsin.

Jag tog god tid på mig att välja arbetsgivare efter min tid på NA-KD. Jag hade en tydlig bild av vilka punkter som var viktiga för mig i termer av kultur, hållbarhet, ledarskap, utvecklingspotential och övriga villkor. Förutom att jag verkligen gillade teamet, ledarskapsfilosofin och kulturen fastnade jag för Stay In Place historia, gedigna produkter, kunskapen och hantverket som ligger bakom att ta fram produkten och självklart; utmaningen att vända trenden för ett varumärke som ingen har ägnat någon kärlek på många år. Jag lever, sover, äter och andas Stay In Place nu. Med det sagt; Stay In Place – snart i en butik, ett Instagramflöde, i en Facebook annons, eller på en influencer nära dig 😉

Vilka är dina favoritprodukter?

Jag är en skönhetsnörd! Jag kan fastna på Youtube i timmar för att titta på hacks för huden, håret eller naglarna. Jag gillar naturligt make-up och hår. De produkter som jag, efter en livstid av testande, gillar bäst är; Kevin Murphy smooth again leave in produkt, Helena Rubinstein Lash Queen Sexy Black, Chanel Les Beige bronzer samt Bella Pierre mineralpuder, en produkt som jag blivit beroende av efter min tid inom Travel Retail (finns bara på vissa flygplatser, men också online).

martinas-favoriter

Välj en skönhetsprodukt du inte skulle kunna leva utan.

Jag vill alltid känna mig återfuktad, så jag måste välja mitt läppbalsam från Decubal (från Apoteket). Funkar på nagelband, armbågar, händer.

Om ni är lika nyfikna på Martinas resa som vi är kan ni följa henne på instagram @martinaellinor.

Dela

Tillbaka till Dashl Edit

chevron_left